tiistai 29. syyskuuta 2015

Pohjatutkimus / perustustapalausunto

Tonttimme on loivassa rinteessä ison kalliomäen alaosassa, niin että paikoitellen kallio on myös meidän tontilla pinnassa. Kallio osuu hyvin talon koillispäädyn ja autokatoksen alle, mutta lounaispään kantavuus on mysteeri. Seuraava tontti lounaan suuntaan laskee edelleen alaspäin ja sinne rakennettava talo on paalutettu 6-8 m syvyyteen. Pohjois- ja itäpuoleisilla tonteilla ovat kaikki rakennukset suoraan kallion päälle tehtyjä.

Maarakennusurakoitsijamme ei nähnyt pohjatutkimusta mitenkään välttämättömäksi, koska kallio on niin suurelta osin näkyvissä, ja louhinnasta tulevalla louhoksella saisi kyllä tarvittaessa isommankin kolon täytettyä. Myös pohjatutkimuksen luotettavuus voi olla vähän sinnepäin; ainakin tuolla paalutettavalla naapuritontilla pohjatutkimuksen mukaan olisi pitänyt olla hyvä kantava kerros heti pintakerroksen alla, mutta kun kaivuri kauhaisi ensimmäisen kerran, niin tämän kantavan kerroksen paksuudeksi paljastuikin vain muutama sentti, ja sen alla heti savi. Olivat kuitenkin saaneet puolet pohjatutkimuksen rahoista takaisin...

Eli alkuun en aikonut teettää pohjatutkimusta, mutta pieni epävarmuus jäi kuitenkin tuosta talon lounaispään laskevasta maastosta, ja mitä sieltä alta löytyy. Sain raisiolaisen Esa Sjörosin numeron Lammilta (DT:n edustaja), ja soitin sitten hänelle keskustellakseni pohjatutkimuksesta. Tämä puhelu päättyi kuitenkin hyvin nopeasti siihen, että huomasin tilanneeni tutkimuksen parin päivän päähän! Ammattitaitoa tuntui löytyvän paljon, ja siinä ei ylimääräistä jääty jauhamaan, kun homma oli sovittu.

Loppuviikolla kävin tontilla katsomassa, minkälaisia jälkiä koneesta ja kairauksista jäi, mutten löytänyt minkäänlaisia. Vieressä rakentava naapuri vahvisti kuitenkin, että torstaina 24.9. oli vaunu ja mies käyneet tontilla, ja tänään sainkin lausunnon tutkimuksesta. Nyt näyttää oikein hyvältä, eli kova tulee vastaan enintään 1,3 m syvyydessä maanpinnasta, ja perustaminen voidaan suorittaa normaaleilla vakiotoimitukseen kuuluvilla anturoilla. Ja kaiken huipuksi lasku oli 100€ puhelimessa sovittua pienempi! Näin kun sujuisi kaikki muukin tässä rakentamisessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti