sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Lämmitysjärjestelmän valinta

Lämmitysjärjestelmän valinta on aiheuttanut päänsärkyä melkein puoli vuotta, sillä olen miettinyt näitä asioita heti projektin alkamisesta lähtien. Nykyiseen asunto-osakeyhtiöön olin puheenjohtajana hankkimassa maalämpöä öljylämmityksen tilalle, ja nyt parin vuoden kokemuksella en voisi olla tyytyväisempi maalämpöön. Täällä kuitenkin on 28 perheasuntoa 70-80 luvun vaihteen molemmin puolin, ja käyttötarve on näinollen moninkymmenkertainen nykyaikaiseen matalaenergiataloon verrattuna. Lisäksi omassa yrityksessäni meillä on käytössä hakelaitos vuodelta 2009, joten jonkinlaista käsitystä ja mielenkiintoa eri lämmitysjärjestelmistä minullekin on kertynyt. Näiltä pohjilta, ja monia foorumeita ja rakennusblogeja seuraten homma oli sitten ihan hakusessa.

Maalämpö tänne lounaisrannikolle ja moderniin taloon ei vain tuntunut investointina mitenkään järkevältä. Sille toki on eduksi sen muodikkuus ja helppous. Muodikkuus, koska suuri (suurin?) osa tällä hetkellä rakennettavista omakotitaloista tehdään maalämmöllä ja näin muulla lämmitystavalla voi olla tulevaa myyntiä haittaava vaikutus. Helppous, koska maalämmön keruupiirin lämpötila vaihtelee eri pumpputyypeistä vähiten, ja näin sen säätäminen eri vuodenaikojen mukaan on helpointa. Vastapainona investointia ei pystynyt mitenkään järkevässä ajassa kuolettamaan, ja taloon vaimon mukaan ehdottomasti tulevalla takalla (jonka investointia ei myöskään pysty kuolettamaan koskaan) ei maalämmön yhteydessä olisi juurikaan mitään hyötyä.

Monilla talotoimittajilla tämän kokoiseen taloon myydään "peruspakettina" poistoilmalämpöpumppua (PILP). Tässä mukana olisi vakiona pienitehoinen jäähdytys, mutta hyötysuhde laskee ilman kylmetessä kaikkein nopeiten. Toki takkaa polttamalla tästä järjestelmästä saisi hyötyä selvästi eniten. Kuitenkin tässä on yhdessä paketissa eniten tekniikkaa, joka on aina huollettavuuden ja käyttövarmuuden kannalta huonoa.

Näiden välillä on sitten ilmasta-veteen -lämpöpumppu (IVLP tai VILP). Siinä pumppuyksikkö on periaatteessa hyvin samanlainen kuin maalämpöpumpussa, mutta maakeruupiirin sijaan siinä on ilmalämpöpumpun tapainen ulkoyksikkö, jossa lämpeävällä vedellä pumpataan käyttö- ja lämmitysveteen lämpöä. Hyötysuhteeltaan tämä on samaa luokkaa maalämmön kanssa, mutta kovilla pakkasilla (noin -15 astetta kylmemmissä keleissä) pumpusta ei enää ole hyötyä, ja tämä vastaa sähkölämmitystä. Tällöin taas näillä kovilla pakkasilla takasta voisi olla hyötyä lämmityksessäkin eikä pelkästään tunnelman luojana. Investointina tämä on PILPiä kalliimpi, mutta merkittävästi maalämpöä edullisempi, ja meidän korkeuksilla näitä kovia pakkasia on hyvin vähän vuoden kokonaistunteihin verrattuna, jolloin maalämmön parempi kovien pakkasten hyötysuhde ei riitä korvaamaan kalliimpaa hintaa.

Todennäköisesti meille tulee siis IVLP, ja todennäköinen malli on Nibe Split. Näitä on kuulemma myyty hyvin vähän valmistaloihin, joten aika vähän on vielä kokemuksia. Mielenkiinnolla siis odotan, minkälainen laite tästä tulee, ja kuinka paljon pitää säätää, että laite alkaa toimimaan optimaalisesti.

4 kommenttia:

  1. Heippa, Mielenkiinnolla jään seurailemaan kokemuksianne Nibe Splitistä (jos nyt siihen päädytte). Meillä on sama järjestelmä ollut käytössä toukokuusta saakka ja säätöjä on pikkuhiljaa haettu kohdilleen. Tuleva talvi menee varmasti vielä ihmetellessä ja säätäessä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Taidamme kuitenkin päätyä maalämpöön, mutta tarkoitus olisi jakaa tästäkin käyttökokemuksia. Ja kun teillä on kertynyt käyttökokemuksia ja energiankulutusta, niin pistäthän jakoon!

      Poista
    2. Me ei olla rehellisesti sanottuna jaksettu vielä seurata IVLP:n energian kulutusta sen tarkemmin. Rakentaminen jatkuu meillä edelleen autotallin ja yläkerran osalta ja näin ollen rakentamiseen kuluu edelleen sähköä, joten tämän hetkinen kokonaiskulutus ei kerro ihan koko totuutta. Toinen syy on se, että ihan yksinkertaisesti ei olla jaksettu tehdä vielä kovin paljoa muuta kuin opetella käyttämään laitteita. Uskoisin, että energian kulutusta aletaan seurailemaan tarkemmin kunhan rakentaminen väistyy päiväjärjestyksestä.

      Poista