lauantai 6. kesäkuuta 2015

Talon suunnitteluvaihe toukokuussa

Asumme nyt 3h+k+parvihuone rivitalossa. Alakerrassa on 89 m2, isohko avokeittiö-olohuone vinolla sisäkatolla, isompi mh n. 12 m2 pienellä vaatehuoneella, pienempi n. 9 m2 makuuhuone lapsille, sauna, PH/KHH ja erillinen wc. Asunto on ollut erittäin toimiva alakerran osalta, mutta parvea on käytetty tosi vähän. Siellä on pieni toimistonurkkaus ja lasten leikkihuone, mutta hekin leikkivät pääosin olohuoneessa. Erityisesti kaipaamme parempaa kodinhoitohuonetta, omaa arkieteistä ja lisää makuuhuoneita.

Tutkimme lukemattomia valmistalojen pohjia, ja kävimme muutamassa talonäytöksessä. Taloon haluttiin erillinen KHH, joka ei ole pukuhuoneen yhteydessä, tämä erityisesti sen vuoksi että saunaan ei tarvitsisi mennä pyykkitelineiden vieritse. Tätä ei kyllä juuri missään pohjassa tuntunut olevan valmiina. Toinen toive oli isohko vaatehuone/arkieteinen heti sisäänkäynnin yhteydessä. Taloon haluttiin myös pientä ilmettä ihan perus-suorakulmion sijaan, mutta budjetti oli kuitenkin rajallinen. Tontti asetti omat rajoitukset, kun pohjois-luode-suunnassa oli naapurin talo tosi lähellä, niin esim läpitalon olohuone ei tuntunut järkevältä.

Aika nopeasti Sievitalon Tunturikoivu 153 -pohja alkoi tuntumaan parhaalta lähtökohdalta omalle kodille. Pulpettikatto mahdollistaisi etelä-kaakkoon aukeavan olohuoneen korkealla katolla, huonejärjestys oli jo aika lähellä ja pieni sisäänveto toisi vähän ilmettä. Suunnittelimme itse muutamia muutoksia tähän, erityisesti KHH aiheutti työtä, ja tästä seurasi aika monta versiota tuosta koko saunaosastosta.

Tontilla on kattokaltevuudeksi määrättä 1:1,5 - 1:2, eli hyvin jyrkkä. Keskustelimme rakennusvalvonnan kanssa kaltevuuksista, mutta valitettavasti nyt näyttää siltä, ettei pulpettikattoa ole järkevästi mahdollista toteuttaa. 1:2 jyrkkänäkin harja nousee pulpettimallissa niin korkeaksi, ettei julkisivuista varmastikaan saa nättiä tai hyväksyttävää. No rikotulla harjakatolla esimerkiksi saa taloon ilmettä ja korkeutta olohuoneeseen, vaikka korkeat ikkunat jäävätkin haaveeksi.

Suunnittelun avuksi otettiin maaliskuussa talosuunnittelua tekevä Projektikuutio Oy, joka toimii samalla meidän pääsuunnittelijana. Heiltä tuli huhtikuussa muutamia vaihtoehtoisia versioita meidän spekseillämme, mm. erilaisia kulmamallisia taloja. Mutta jotenkin tuo Tunturikoivun pohja oli meille iskostunut päähän, ja siltä linjalta päätettiin toukokuussa jatkaa. Tosin kulmamallisista taloista jäi houkuttamaan jonkinlainen suoja tielle päin, ja näin autokatos päätettiin tehdä kulmamallina antamaan rauhaa pihalle.

Tällaiseen olemme siis tällä hetkellä päätyneet:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti